loader image
WhatsApp Destek
Breakout

Breakout, yani Türkçe karşılığı ile kırılma, bir kripto paranın fiyat değerinin direnç alanının üzerine çıkması veya destek alanının altına düşmesi olarak tanımlanmaktadır.
Breakout, fiyatın kırılma doğrultusundaki trend seyrinde ilerleme potansiyelini göstermektedir. Buna örnek olarak, herhangi bir grafik modelinde yukarı yönlü bir kırılma ile fiyatın yükselme hareketleri görülebilir. Normal hacme kıyasla yüksek hacmin meydana gelme durumunda, fiyatın yukarı yönlü bir eğilim göstermesi olasılığı yüksek olacaktır. Ayrıca teknik analizde (TA) de kırılma, bir direnç alanının üzerinde veya bir destek alanının altında hareket eden bir varlığın fiyatını ifade etmektedir. Bir kırılma, varlığın fiyatının kırılma yönünde trend göstermeye başlayacağını gösterebilir. Yani kırılma artan bir şekilde gerçekleşirse mal varlığının fiyatının artacağını söylenmektedir.
Kripto Paralarda Breakout
Potansiyel olarak bir süre için kripto paraların fiyat değeri, direnç seviyesinin altında veya destek seviyesinin üzerinde kaldığında kırılmalar meydana getirebilir. Direnç veya destek seviyesi, birçok alım-satım işlemi yapan kişilerin giriş noktalarını belirlemek veya zararlarını durdurmak için kullandığı bir çizgi haline gelmektedir. Fiyat değeri, destek veya direnç seviyesini kırdığında, kırılmayı bekleyen alım-satım yapan kişiler devreye girmektedir. Fiyatın kırılmasını istemeyenler ise daha büyük kayıplardan kaçınmak için pozisyonlarını bırakmaktadırlar. Bu hareketlilik genelde hacmin artmasına neden olur ve artan hacim alım-satım yapan kişilerin çoğunluğunun kırılma seviyesiyle ilgilendiğini göstermektedir.
Kripto paralarda yüksek hacmin eşlik ettiği direnç kırılımları, ortalama hacimli kırılımlardan daha güçlü bir sinyal olarak kabul edilebilmektedir. Hacim yüksekse, fiyatın kırılma yönünde trend göstermeye başlama olasılığı daha yüksektir. Ortalamadan daha yüksek hacim, kırılmayı onayladığının göstergesidir. Kırılmada çok az hacim varsa, bu seviye birçok alım-satım yapan kişi için önemli olmayabilir veya henüz yeterli sayıda alım-satım yapan kişi seviyenin yakınında bir işlem yapmak için ikna olmamış olabilmektedir. Düşük hacimli kırılmaların başarısız olma olasılığı daha yüksektir. Yukarı yönlü bir kırılmada, başarısızlık durumunda fiyat seviyesi direncin altına düşecektir.
Fiyatlar yeteri kadar açıksa, birçok alım-satım yapan kişi zararı durdur (stop loss) emirlerini uygulamak için aynı fiyat seviyelerini kullanabilmektedir. Bu zarar durdurma emirleri tetiklenmeye başladığında, hızlı bir fiyat hareketi ile sonuçlanan kademeli bir etki yaratabilmektedirler. Fiyat kırılmaları arkasındaki hipotez oldukça basittir. Destek ve direnç seviyeleri fiyatı belirli bir aralıkta tutarsa, bu aralığın içerisinde kırılma yaşanması daha büyük bir hareketlenmenin yaşanacağını gösterebilmektedir. Breakout durumları için yapılan al sat emirleri, hemen hemen her zaman dilimine ve trade tarzına uygulanabilmektedir.
Formasyonlar ve Kriptolarda Fiyat Kırılmaları
Kırılmalar kripto paralarda genellikle üçgen, bayrak, takoz ve omuz-baş-omuz (obo,tobo) formasyonları da dahil olmak üzere diziler ve diğer grafiklerle ilişkilendirilmektedir. Bu formasyonlar, fiyat seviyesi iyi tanımlanmış destek veya direnç seviyeleri ile sonuçlanan belirli bir şekilde hareket ettiği zaman oluşmaktadır. Alım-satım işlemi yapan kişiler daha sonra kırılmalar için bu seviyeleri izlemektedir. Fiyat seviyesi direncin üzerinde kırılma meydana getirirse uzun dönemler başlatabilir ve kısa dönemlerden çıkabilirler veya fiyat seviyesi desteğin altına düşerse kısa dönem başlatabilir veya uzun dönemden çıkabilmektedir.
Yüksek hacimli bir kırılmadan sonra bile, fiyat seviyesi tekrar kırılma doğrultusunda hareket etmeden önce genellikle kırılma noktasına geri döner. Kırılmalardan önce tipik olarak bir azalan volatilite dönemi gerçekleşmektedir. Bunun nedeni, kısa vadeli alım-satım işlemi yapanların genellikle ilk kırılmada satın almayı gerçekleştirmeleri, ancak daha sonra kâr için oldukça hızlı bir şekilde satmaya çalışmalarıdır. Bu hızlı satış, fiyat seviyesini geçici olarak kırılma noktasına tekrar götürür. Kırılma meşru ise (başarısız değil), fiyat seviyesi kırılma doğrultusunda tekrar geri hareket etmelidir. Bu gerçekleşmiyorsa, başarısız bir kırılma meydana gelmiştir. İşlem başlatmak için kırılmaları kullanan alım-satım işlemi yapanlar, kırılmanın başarısız olması durumunda genellikle zararı durdurmak isteyeceklerdir.
Yukarı yönlü bir kırılmada uzun süre devam edilmesi durumunda, genelde direnç seviyesinin hemen altına bir zarar durdurma (stop loss) yerleştirilir. Aşağı yönlü bir kırılmada kısa süreli devam edilmesi durumunda zarar durdurma, aşılan destek seviyesinin hemen üstüne yerleştirilir. Genellikle, bir üründe ne kadar uzun süre fiyat gelişim gözlemlenirse, kırılma o kadar büyük olmaktadır. Bir kırılma, hareketin yönüne bağlı olarak bir alış veya satış sinyali olabilmektedir. Bir kırılma alım-satım yapan bireyi, yatırım yaptığı bir ürün destek veya direnç alanının dışına çıktığında kar veya zarar durumuna girebilmektedir.
Fiyat tanımlanmış bir aralığın dışında kırılırsa ve aniden durum eski haline dönerse, bu bir sahte çıkış veya yanlış bir kırılma (false breakout) olarak kabul edilebilir. Bu durum, fiyat belirli bir aralığın dışına çıktığında, ancak kısa bir süre sonra aralığa geri döndüğünde meydana gelmektedir. Sahte işlemlere karşı bir önlem olarak, bazı alım-satım yapan kişiler bir işleme girmek için daha uzun zaman dilimlerinde bir kırılmanın onaylanmasını bekleyebilmektedirler. Bu da aynı zamanda, kırılma seviyelerinin tekrar test edilmesini beklemek anlamına gelebilir.
Yukarıdaki grafik, fiyat bir üçgen formasyonda direnç alanını kırdığı zaman, kazanç çağrısı ile ilişkili olarak hacimdeki büyük artışı gösteriyor. Görüldüğü gibi kırılmanın gücü fiyat boşluğuna sebep olmuştur. Fiyat seviyesi yükselmeye devam ederken orjinal kırılma noktasına geri dönmemiştir. Bu durum çok güçlü bir kırılmanın göstergesidir. Alım-satım yapan kişiler, uzun dönem spot alımlar, long pozisyonlara giriş veya short pozisyonlardan çıkış için kırılmayı kullanabilirler. Long pozisyon açarken, üçgenin direnç seviyesinin hemen altına (veya hatta üçgen desteğinin altına) bir stop loss (zarar durdurma) yerleştirilecektir. Fiyatın büyük bir boşluk bırakmasından dolayı, bu zarar durdurma konumu ideal olmayabilir. Fiyat seviyesi, kırılmanın ardından yükselmeye devam ettikten sonra, riski azaltmak veya kârı tutmak için zararı durdurma seçeneği uygulanabilmektedir.
Breakout ile 52 Haftalık Yüksek / Düşük Seviyeleri Arasındaki Fark
Bir kırılma, önceki en yüksek/düşük seviyenin yakınında meydana gelirse, fiyatın 52 haftalık yeni bir en yüksek veya en düşük seviyeye taşınmasına neden olabilmektedir. Ancak 52 haftalık en yüksek / düşüklerin tümü son kırılmanın sonucu olarak görülmemelidir. 52 haftanın en yüksek veya en düşük fiyatı, aslında bir önceki yılda görülen en yüksek veya en düşük fiyattır. Kırılma, direncin üstünde veya altında oluşan bir harekettir.
Kırılmaları Kullanmanın Sınırlamaları
Başarısız kırılma (false breakout) meydana geldiğinde, fiyat seviyesi genellikle direncin veya desteğin hemen ötesine geçerek, kırılma bekleyen alım-satım yapan kişileri cezbedecektir. Fiyat seviyesi daha sonra tersine dönerek kırılma doğrultusundaki hareketine son verir. Bu durum, gerçek bir kırılma meydana gelmeden önce birçok kez olabilir.
Destek ve direnç seviyeleri her trader için özel olabilmektedir, bunun sebebi ise herkesin aynı destek ve direnç seviyelerini önemsememesidir. Bu noktada genel anlamda hacim seviyesini izlemek en iyisidir. Kırılmada hacmin artması, seviyenin önemli olduğunu göstermektedir. Hacim eksikliği, seviyenin önemsiz olduğunu veya büyük alım-satım işlemi yapanların (büyük hacim yaratan) henüz katılmaya hazır olmadığını gösterir.
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,054.23
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,265.33
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 586.13
solana
Solana (SOL) $ 184.69
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.599594
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,264.55
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.134292
the-open-network
Toncoin (TON) $ 6.70
cardano
Cardano (ADA) $ 0.416318
tron
TRON (TRX) $ 0.137123
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 28.66
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 67,945.20
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000017
chainlink
Chainlink (LINK) $ 13.62
polkadot
Polkadot (DOT) $ 5.85
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 381.73
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 5.69
uniswap
Uniswap (UNI) $ 7.69
leo-token
LEO Token (LEO) $ 5.80
litecoin
Litecoin (LTC) $ 71.36
dai
Dai (DAI) $ 1.00
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.000012
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 3,406.14
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.514921
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 9.89
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.183679
aptos
Aptos (APT) $ 7.30
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 22.92
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) $ 0.99927
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) $ 1.27
stellar
Stellar (XLM) $ 0.103024
monero
Monero (XMR) $ 162.69
blockstack
Stacks (STX) $ 1.87
mantle
Mantle (MNT) $ 0.835934
render-token
Render (RENDER) $ 6.80
filecoin
Filecoin (FIL) $ 4.61
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) $ 2.61
okb
OKB (OKB) $ 41.40
bittensor
Bittensor (TAO) $ 347.64
injective-protocol
Injective (INJ) $ 25.50
maker
Maker (MKR) $ 2,653.06
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.068748
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.091805
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 6.24
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 0.727371
immutable-x
Immutable (IMX) $ 1.55
vechain
VeChain (VET) $ 0.028504
arweave
Arweave (AR) $ 32.08
bonk
Bonk (BONK) $ 0.000029
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) $ 1.00
sui
Sui (SUI) $ 0.787595
optimism
Optimism (OP) $ 1.73
the-graph
The Graph (GRT) $ 0.198991
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) $ 3,654.38
floki
FLOKI (FLOKI) $ 0.000182
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) $ 3,310.62
mantle-staked-ether
Mantle Staked Ether (METH) $ 3,393.47
bitget-token
Bitget Token (BGB) $ 1.13
thorchain
THORChain (RUNE) $ 4.68
jupiter-exchange-solana
Jupiter (JUP) $ 1.14
theta-token
Theta Network (THETA) $ 1.51
aave
Aave (AAVE) $ 99.07
notcoin
Notcoin (NOT) $ 0.01425
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) $ 10.11
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) $ 0.029877
ondo-finance
Ondo (ONDO) $ 0.998689
pyth-network
Pyth Network (PYTH) $ 0.391632
lido-dao
Lido DAO (LDO) $ 1.59
based-brett
Brett (BRETT) $ 0.130521
fantom
Fantom (FTM) $ 0.461482
coredaoorg
Core (CORE) $ 1.42
celestia
Celestia (TIA) $ 5.98
algorand
Algorand (ALGO) $ 0.143241
sei-network
Sei (SEI) $ 0.369347
ether-fi-staked-eth
ether.fi Staked ETH (EETH) $ 3,256.29
quant-network
Quant (QNT) $ 72.82
flow
Flow (FLOW) $ 0.671954
gatechain-token
Gate (GT) $ 7.71
mantra-dao
MANTRA (OM) $ 1.19
msol
Marinade Staked SOL (MSOL) $ 222.15
beam-2
Beam (BEAM) $ 0.018556
kucoin-shares
KuCoin (KCS) $ 9.74
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) $ 33.50
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) $ 6.08
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) $ 45.65
helium
Helium (HNT) $ 5.32
popcat
Popcat (POPCAT) $ 0.909847
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) $ 26.67
gala
GALA (GALA) $ 0.023597
bittorrent
BitTorrent (BTT) $ 0.0000008972564
eos
EOS (EOS) $ 0.578354
flare-networks
Flare (FLR) $ 0.019168
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) $ 10.41
neo
NEO (NEO) $ 11.68
kelp-dao-restaked-eth
Kelp DAO Restaked ETH (RSETH) $ 3,325.20
ordinals
ORDI (ORDI) $ 39.24
akash-network
Akash Network (AKT) $ 3.27
dydx-chain
dYdX (DYDX) $ 1.29