loader image
WhatsApp Destek
Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH), Ağustos 2017'de bir Bitcoin çatalından oluşturulan bir kripto para birimidir. Bitcoin Cash, ölçeklenebilirliği geliştirmek için blokların boyutunu artırdı ve daha fazla işlemin işlenebilmesine olanak sağladı. Kasım 2018'de ise Bitcoin Cash, başka bir çatala maruz kaldı ve Bitcoin Cash ABC ile Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision) olarak ayrıldı.
Bitcoin ile Bitcoin Cash arasındaki fark felsefidir. Bitcoin, mucidi Satoshi Nakamoto tarafından günlük işlemler için kullanılan eşler arası bir kripto para birimi olarak tasarlanmıştı. Ancak yıllar içinde Bitcoin bir para birimi olmaktan çıktı ve bir yatırım aracı haline geldi. Bu arada blok zincirdeki işlem sayısı da arttı ve Bitcoin bu artışı kaldıramadığı için ölçeklenebilirlik sorunları meydana geldi. Bitcoin blok zincirindeki işlemlerin onay süresi ve ücretleri yükseldi. Bu sorun, Bitcoin için kullanılan 1 MB blok boyutu sınırlamasından kaynaklanıyordu. Bitcoin Cash ise blok boyutunu 8 MB ile 32 MB arasında artırarak bu sorunu çözmeyi ve böylece blok başına daha fazla işlemin gerçekleşmesini sağlamayı teklif ediyor.
Bitcoin Cash önerildiği sırada Bitcoin'de blok başına ortalama işlem sayısı bin ila bin 500 arasındaydı. Eylül 2018'deki bir stres testi sırasında Bitcoin Cash blok zincirindeki işlem sayısı ise blok başına 25 bine kadar çıktı.
Roger Ver gibi Bitcoin Cash'in önde gelen savunucuları, blok boyutunu artırmanın nedeni olarak genellikle Nakamoto'nun orijinal ödeme hizmeti vizyonunu hatırlatıyor. Onlara göre, Bitcoin'in blok boyutundaki değişiklik, günlük işlemler için bir araç olarak kullanılmasını sağlayacak ve sınır ötesi işlemleri gerçekleştirmek için yüksek ücretler talep eden Visa gibi çok uluslu kredi kartı kuruluşlarıyla rekabet etmesine yardımcı olacak.
Bitcoin Cash’i Bitcoin’den ayıran bir diğer şey ise blok başına daha fazla işlem barındırmak için önerilen başka bir çözüm olan Segregated Witness’ı (SegWit) içermemesidir.
Bütün bunlarla beraber, Bitcoin ve Bitcoin Cash arasında birkaç benzerlik de mevcuttur. Her ikisi de madencilik faaliyeti için İş Kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasını kullanır. Aralarındaki bir diğer benzerlik ise arzlarıdır. Bitcoin Cash arzı, Bitcoin ile aynı rakam olan 21 milyon ile sınırlandırılmıştır. Bitcoin Cash, zorluğu her 2016 blokta veya kabaca iki haftada bir ayarlayan, teknik olarak Acil Zorluk Ayarı (EDA) olarak bilinen aynı madencilik zorluk algoritmasını da kullanmaya başlamıştır.
Madenciler, bir Bitcoin ve bir Bitcoin Cash’te madencilik yaparak bu benzerlikten yararlandı. Bu durum madenciler için kârlı olsa da piyasalarda artan Bitcoin Cash arzına zarar verdi. Bu nedenle Bitcoin Cash, madencilerin kripto para birimi üretmesini kolaylaştırmak için EDA algoritmasını revize etti.
Bitcoin Cash'in tarihçesi
2010 yılında, Bitcoin blok zincirindeki bir bloğun ortalama boyutu 100 KB'den azdı ve ortalama işlem ücreti sadece birkaç sentti. Bu, blok zinciri, tamamen ucuz işlemlerden oluşan ve blok zincir üzerinde hasara yol açması olası saldırılara karşı savunmasız hale getirdi.
Böyle bir durumu önlemek için Bitcoin blok zincirindeki blokların boyutu 1 MB ile sınırlandırıldı. Blokların 10 dakikada bir oluşturulması ve ardışık işlemler arasında boşluk ve zaman sağlaması, 1 MB’lık boyut sınırıyla beraber Bitcoin blok zincirine başka bir güvenlik katmanı ekledi.
Ancak, Bitcoin ana akım haline geldiğinde bu koruma önlemlerinin Bitcoin’e engel olduğu ortaya çıktı. Ocak 2015'e kadar bir bloğun ortalama boyutu 600 bin'e yükseldi. Bitcoin işlemlerinin sayısı arttı ve onaylanmayı bekleyen işlemler kuyruk oluşturdu. Buna bağlı olarak, işlem onayı ücreti de arttı ve bu durum, Bitcoin'in pahalı kredi kartı sistemlerine rakip olma argümanını zayıflattı.
Geliştiriciler, bu sorunu çözmek için iki çözüm önerdi: Ortalama blok boyutunu artırmak veya blok zincirine daha fazla veri sığdırmak için bir işlemin belirli bölümlerini işlem dışında tutmak. Bitcoin'e güç veren algoritmayı geliştirmekten ve sürdürmekten sorumlu olan Bitcoin Core ekibi, blok boyutunu artırma teklifini reddetti. Bu arada esnek blok boyutuna sahip yeni bir coin oluşturuldu. Ancak Bitcoin Unlimited olarak adlandırılan bu yeni coin, saldırıya uğradı ve bu da bir para birimi olarak günlük işlemler için uygulanabilirliği konusunda şüphelere yol açtı.
Nihayetinde, kripto para topluluğundaki madenciler ve diğer paydaşlar arasındaki bir laf dalaşının ve taraf seçiminin ardından Ağustos 2017'de Bitcoin Cash piyasaya sürüldü. Bitcoin Cash, kripto para borsalarına 900 dolar gibi etkileyici bir fiyatla giriş yaptı.
Bazı büyük kripto para borsaları Bitcoin Cash’i boykot etti ve listemeledi ancak Bitcoin Cash, dünyanın en büyük kripto para madenciliği platformu olan Bitmain'den kritik bir destek aldı. Bu, Bitcoin Cash piyasaya sürüldüğünde kripto para borsalarında alım satım yapmak için bir coin arzı sağladı. Bitcoin Cash'in fiyatı Aralık 2017'de 4 bin 91 dolara fırladı.
Paradoksal olarak, Bitcoin Cash'in kendisi de Bitcoin'den ayrılmasıyla aynı nedenden dolayı bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra bir çatala maruz kaldı. Kasım 2018'de Bitcoin Cash, Bitcoin Cash ABC ve Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision) olarak ikiye ayrıldı. Bu sefer, anlaşmazlık, akıllı sözleşmelerin Bitcoin blok zincirine dahil edilmesinden ve ortalama blok boyutunu artıracak protokol güncellemesi önerilerinden kaynaklanıyordu.
Bitcoin Cash ABC ve Bitcoin Cash SV arasındaki fark nedir?
Bitcoin Cash ABC, orijinal Bitcoin Cash istemcisini kullanır ancak blok zincirine, bir bloktaki işlemleri belirli bir sıraya göre yeniden düzenleyen Kanonik İşlem Sıralama Yolu (CTOR) gibi birkaç değişiklik eklemiştir.
Bitcoin Cash SV ise gerçek Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright tarafından yönetiliyor. Wright, ödeme işlemleri için tasarlanmış bir platformda akıllı sözleşmelerin kullanımını reddetti.
Bu son görülen sert çatalın öncesinde yaşanan tartışmalar, 2017'de Bitcoin'den Bitcoin Cash'i çatallamadan önceki tartışmalara benziyordu. Ancak, bunu sonu, çatallanma ve mevcut coinlerin sayısının artması sayesinde kripto para ekosistemine daha fazla kaynak aktığından mutlu bir son oldu. Piyasaya çıkışlarından bu yana Bitcoin Cash ABC de Bitcoin Cash SV de kripto borsalarında saygın değerler kazandı.
Bitcoin Cash hakkındaki endişeler
Bitcoin Cash (BCH), selefine göre birkaç iyileştirme vaadinde bulundu. Ancak bu vaatlerini henüz yerine getirmedi.
Bu vaatlerden en önemlisi blok boyutu ile ilgili olandır. Bitcoin Cash blok zincirinde oluşturulan blokların ortalama boyutu, şu an Bitcoin blok zincirindekilerden çok daha küçüktür. Bu yüzden, Bitcoin Cash’in daha büyük bloklar aracılığıyla daha fazla işlem gerçekleştirme tezi henüz teknik olarak test edilmemiştir. Üstelik Bitcoin işlem ücretleri de önemli ölçüde düştü; bu da onu günlük kullanım adına ortaya çıkan Bitcoin Cash’e karşı ayakta kalabilir bir rakip haline getirdi.
Bu arada, günlük işlemlerde kullanılma amacıyla başka kripto paralar da ortaya çıktı. Bunlar, yerli ve yabancı kuruluşlar ve hükümetlerle projeler ve ortaklıklar belirlediler. Örneğin, Litecoin, etkinlik organizatörleri ve profesyonel derneklerle ortaklıklar yaptığını duyurdu. Yani, Bitcoin Cash’in rakip sayısı arttı.
Bitcoin Cash henüz kripto topluluğu dışında da pek bilinmiyor ve henüz geniş kesimlerce benimsemek üzere tanıtım kampanyaları yapmadı. Blok zincirindeki işlem seviyelerine dayanarak, Bitcoin’in hâlâ rekabette açık ara liderliğe sahip olduğu söylenebilir.
Üstelik Bitcoin Cash blok zincirinde gerçekleşen çatallanma, projenin geliştirici havuzunu yönetmesiyle ilgili sorunları da gün yüzüne çıkardı. Geliştirici havuzunun büyük bölümü, Bitcoin Cash'in orijinal vizyonunu zayıflattığını düşünüyor ve düşünce gelecekte daha fazla bölünmeye kapı aralayabilir.
Bitcoin Cash’e dair bir diğer endişe de projenin açıkça tanımlanmış bir yönetişim protokolüne sahip olmamasıdır. Dash ve VeChain gibi diğer kripto para birimleri ayrıntılı yönetişim protokolleri geliştirmiş durumda. Bitcoin Cash'in geliştirilmesi ve tasarımı ise geliştirme ekiplerinde merkezileştirilmiş gibi görünüyor. Bu nedenle, önemli miktarda BCH’ye sahip olmayan yatırımcıların, Bitcoin Cash’in geleceğine dair oy veya söz hakkına sahip olup olmadığı belirsizdir.
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,938.74
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,543.20
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 612.24
solana
Solana (SOL) $ 184.92
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,535.13
xrp
XRP (XRP) $ 0.619807
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214138
cardano
Cardano (ADA) $ 0.643464
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 53.49
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000031
the-open-network
Toncoin (TON) $ 4.88
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.45
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 608.68
chainlink
Chainlink (LINK) $ 18.85
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 69,905.73
tron
TRON (TRX) $ 0.119796
uniswap
Uniswap (UNI) $ 12.63
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.990381
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 17.53
litecoin
Litecoin (LTC) $ 99.58
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 7.00
aptos
Aptos (APT) $ 17.08
leo-token
LEO Token (LEO) $ 6.09
blockstack
Stacks (STX) $ 3.56
filecoin
Filecoin (FIL) $ 9.59
dai
Dai (DAI) $ 0.999815
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 12.19
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 32.36
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 1.64
immutable-x
Immutable (IMX) $ 2.98
render-token
Render (RNDR) $ 10.96
stellar
Stellar (XLM) $ 0.141782
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.151945
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.113641
okb
OKB (OKB) $ 63.44
the-graph
The Graph (GRT) $ 0.400634
mantle
Mantle (MNT) $ 1.17
optimism
Optimism (OP) $ 3.64
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) $ 3.60
bittensor
Bittensor (TAO) $ 533.71
fetch-ai
Fetch.ai (FET) $ 3.21
vechain
VeChain (VET) $ 0.045568
maker
Maker (MKR) $ 3,547.87
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.000008
injective-protocol
Injective (INJ) $ 36.99
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.136275
thorchain
THORChain (RUNE) $ 9.17
theta-token
Theta Network (THETA) $ 2.92
fantom
Fantom (FTM) $ 0.986972
arweave
Arweave (AR) $ 41.11
celestia
Celestia (TIA) $ 15.03
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) $ 1.01
sui
Sui (SUI) $ 2.07
lido-dao
Lido DAO (LDO) $ 2.84
monero
Monero (XMR) $ 135.75
gala
GALA (GALA) $ 0.065048
floki
FLOKI (FLOKI) $ 0.000242
sei-network
Sei (SEI) $ 0.838118
algorand
Algorand (ALGO) $ 0.271063
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) $ 3,899.99
flow
Flow (FLOW) $ 1.35
quant-network
Quant (QNT) $ 134.96
mantle-staked-ether
Mantle Staked Ether (METH) $ 3,609.07
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) $ 96.58
aave
Aave (AAVE) $ 126.48
beam-2
Beam (BEAM) $ 0.035263
conflux-token
Conflux (CFX) $ 0.479552
bonk
Bonk (BONK) $ 0.000027
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 3,661.53
singularitynet
SingularityNET (AGIX) $ 1.36
jupiter-exchange-solana
Jupiter (JUP) $ 1.25
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) $ 59.92
dydx-chain
dYdX (DYDX) $ 3.45
ribbon-finance
Ribbon Finance (RBN) $ 1.67
starknet
Starknet (STRK) $ 2.18
bittorrent
BitTorrent (BTT) $ 0.000002
the-sandbox
The Sandbox (SAND) $ 0.703544
havven
Synthetix Network (SNX) $ 4.82
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) $ 10.94
ether-fi-staked-eth
ether.fi Staked ETH (EETH) $ 3,536.35
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) $ 1.00
bitget-token
Bitget Token (BGB) $ 1.00
tezos
Tezos (XTZ) $ 1.42
ordinals
ORDI (ORDI) $ 65.54
ecash
eCash (XEC) $ 0.00007
worldcoin-wld
Worldcoin (WLD) $ 8.33
pyth-network
Pyth Network (PYTH) $ 0.892125
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) $ 1.23
gatechain-token
Gate (GT) $ 9.82
chiliz
Chiliz (CHZ) $ 0.144714
ondo-finance
Ondo (ONDO) $ 0.892043
axelar
Axelar (AXL) $ 2.07
flare-networks
Flare (FLR) $ 0.034405
apecoin
ApeCoin (APE) $ 2.01
decentraland
Decentraland (MANA) $ 0.673575
eos
EOS (EOS) $ 1.09
ronin
Ronin (RON) $ 4.09
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) $ 8.61